Comisia Felix, Curtea Constituţională şi Băsescu

Acum ceva timp, mai mulţi oameni politici, de la mai multe partide, în frunte cu preşdintele de partid, Dan Voiculescu urlau şi se zbăteau pentru a-l demite pe Băse. Figuri, manevre, dosare, învinuiri…ca în final să se ajungă la Curtea Constituţională. Azi s-a spus dacă e albă sau neagră; şi bineînţeles că a ieşit un alb imaculat pentru Domnu’ Preşedinte mult-stimat. Tot în aceeaşi şedinţă s-a discutat şi despre problema cu membrii Guvernului – cu faza în care Tăriceanu a propus un ministru iar Băsescu a refuzat. Curtea Constituţională a emis un comunicat, pe care vi-l dau şi eu mai jos.

„În şedinţa din data de 5 aprilie 2007, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra cererii formulate de Primul-ministru al Guvernului României, în temeiul art.146 lit.e) din Constituţie:
În urma deliberării, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, că refuzul Preşedintelui României de a numi un membru al Guvernului la propunerea Primului-ministru a declanşat un conflict juridic de natură constituţională, care a încetat să mai subziste ca urmare a emiterii Decretelor Prezidenţiale nr.193/12 martie 2007, nr. 237/22 martie 2007 şi nr.379/4 aprilie 2007.
În exercitarea atribuţiilor prevăzute de art.85 alin.(2) din Constitutie, Preşedintele României nu are un drept de veto, dar poate cere Primului-ministru să renunţe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului.
Întreaga argumentaţie reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi se comunică Preşedintelui României şi Primului-ministru, înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
În cadrul aceleiaşi şedinte, Curtea Constituţională a dat următorul Aviz consultativ prevăzut de art.146 lit.h) din Constituţie: Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, constată că propunerea de suspendare din funcţie a domnului Traian Băsescu, Preşedintele României, prezentată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi a Senatului, de 182 de deputaţi şi senatori, la data de 21 martie 2007, se referă la acte şi fapte de încalcare a Constituţiei, săvârşite în exerciţiul mandatului care, prin conţinutul şi consecintele lor, nu pot fi calificate drept încălcări grave, de natură sa determine suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, în sensul prevederilor art.95 alin.(1) din Constituţie.Rămâne ca Parlamentul să decidă, pe baza datelor şi informaţiilor care-i vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor asupra existenţei şi gravităţii faptelor pentru care s-a propus suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, în concordanţă cu dispoziţiile art.95 din Constituţie.
După redactare şi motivare, Avizul consultativ se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Sursa: evz.ro

Reclame

Despre almiphoto
Pasionat de fotografie, muncesc fotografia, traiesc din ea, mereu cu aparatul langa mine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: